U kunt bij Monstercars op vele manieren veilig betalen.
Home
RC Auto's Drones RC Tanks RC Werkvoertuigen Matras- & stuntvliegers Sinterklaas Tips
RC Helicopters RC Boten Metaaldetectoren Action Cams OP=OP Aanbiedingen

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?


RC Car Modelbouw Elektro/Nitro Auto

Aanbiedingen [geldig t/m 20-11-2017 en op=op!]
Overige produkten
RC Car Modelbouw Elektro/Nitro Auto

 

Introductie

Radiografisch Bestuurbare Auto's zijn in vele verschillende soorten en maten te verkrijgen. Om een zo goed mogelijke keuze te kunnen maken is het van belang om een idee te hebben van het type auto waar u naar op zoek bent. Om u hierbij een handje te helpen hebben we een kort overzicht gemaakt van de verschillende type RC auto's, onderscheiden op het type aandrijving, namelijk brushed, brushless en nitro motoren.

 

Auto's met Brushed Motor

RC Modelbouw auto's met een ingebouwde Brushed motor, zijn de basis type elektrische modellen die weliswaar niet het snelst, maar wel goed geprijsd en vrijwel altijd upgradebaar zijn. Een Brushed motor is een type elektro motor waar borstels in de motor zorgen dat op het juiste moment de polen worden omgedraaid, waardoor de motor in 1 richting kan blijven draaien. Dit is het meest eenvoudige en goedkope type motor, nadeel is echter dat het laten draaien van deze motoren relatief veel energie kost. Dit komt onder andere door de wrijving die de koolstofborstels veroorzaken, wat weer zorgt voor veel warmte en een beperkt toerental, wat weer zorgt voor een beperking in snelheid. Ook zijn deze motoren relatief gevoelig voor slijtage, omdat bij iedere omwenteling die de motor maakt, de koolstofborstels slijten. Vanwege de warmte die bij dit systeem ontstaat dienen dit type motoren vrijwel altijd gekoeld te worden, wat vaak gebeurd door middel van een aluminium koelrib op de motor, waaraan dit type motor dan ook vaak te herkennen is. Brushed type modellen zijn in verschillende schaalgrootte te verkrijgen varierend tussen 1:28 en 1:5, waarbij 1:10 veruit de populairste is. Hieronder een algemene elektrische brushed motor en de opbouw ervan.

RC Brushed Elektromotor RC Brushed Elektromotor Opbouw

 

Auto's met Brushless Motor

RC Modelbouw auto's met ingebouwde Brushless motor, zijn modelbouw auto's met een geavanceerde snelheidsregelaar en een borstelloze motor. Hoewel de prijs significant hoger is in vergelijking met die van een brushed model heeft een brushless model als voordeel dat deze een veel hogere snelheid haalt, meer kracht heeft, minder geluid maakt en de motor langer meegaat. Een brushless motor maakt geen gebruik van inefficiente koolstofborstels om de timing van het omdraaien van de polen te regelen, maar van een elektronische regelaar in de motor. Deze regelaar wordt op zijn beurt aangestuurd door een microprocessor in de snelheidsregelaar. Omdat er minder koeling nodig is, kan de behuizing van brushlessmotoren gesloten blijven en is de motor minder gevoelig voor schade dat ontstaat door vuil endergelijke. Hieronder een algemene elektrische brushless motor en de opbouw ervan.

RC Brushless Elektromotor RC Brushless Elektromotor Opbouw

 

Auto's met Brandstof Motor

RC Modelbouw auto's met een ingebouwde Brandstof Motor, bestaan in 2 varianten: 1) auto's op benzine 2) auto's op nitromethaan. Rc Auto's op Benzine hebben een grotere cilinderinhoud (23cc +) en zijn dus vrijwel altijd 1:5 of grotere modellen en dus duurder in aanschaf. Rc Auto's op Nitro zijn het populairst en zijn te verkrijgen in zowel grote versies als kleine versies, doordat het motorblok relatief klein is (vanaf 1 CC). Om de auto's toch hoge snelheden en kracht te geven wordt zeer ontvlambare Nitro brandstof gebruikt. Nitro brandstof bestaat voornamelijk uit 3 componenten: nitromethaan, olie en methanol. Nitro modellen hebben een gloei motor waarbij het gloeispiraal op de motor wordt verhit door een glowplug igniter. Voordelen van Nitro modellen zijn een prachtig geluid, hoge snelheden en lange rijtijden. Nadelen zijn oa de reparaties, onderhoud, geluidsoverlast en de hoge brandstofkosten. Hieronder een algemene Nitromotor en de opbouw ervan.

Nitromotor Nitromotor Opbouw

 

Brushless VS Nitro Motoren

Nitro auto's hebben net als iedere brandstofmotor een koppel die maximaal is bij een specifiek toerental, waardoor bij lage toeren het koppel en dus ook de acceleratie beperkt is. Een Brushless motor heeft daarentegen een vast koppel, onafhankelijk van het toerental en overtreft een brandstofmotor wat betreft acceleratie met gemak. Bij het gebruik van een goede LiPo accu is de acceleratie zo hoog, dat het niet mogelijk is met de zender vol gas te geven, omdat de auto dan een salto zal maken. Zowel NiMH, NiCd en LiPo accu's kunnen worden gebruikt varierend van 7,2-12 Volt. Maximaal vermogen en snelheid worden geleverd bij hoge amperes (stroom) en hoge voltages (spanning), LiPo accu's kunnen een zeer hoge stroom leveren, tot wel 200A, terwijl dit bij normale NiMH accu's een stuk lager ligt. Voor maximaal vermogen dient u dus gebruik te maken van een LiPo accu en u verslaat ieder Nitro auto, zowel op acceleratie als topsnelheid!

 

?